Ring: 2363 6464

Stress inkontinens

Stress inkontinens er kendetegnende ved små lækager når trykket i bughulen stiger.

Inkontinens ved host, nys, hop, løb, løft, gang, latter, havearbejde, leg, sport …

Ja rækken af situationer er næsten uendelig.  Stress inkontinens er kendetegnende ved små urinlæg når trykket i bughulen stiger og det gør den i alle ovennævnte situationer. Nogle har bare lækager ved de virkelig kraftige aktiviteter så som host, nys og hop andre ved hele paletten.

Stress inkontinens skyldes at bækkenbunden ikke er stærk nok

til at holde blærehalsen oppe når trykket i bughulen stiger og så kommer der nogle små strint af urin ud. Mange har haft det i flere år inden de søger hjælp. Mange synes det er flovt at søge hjælp for inkontinens og hvis det så kun er i bestemte situationer så som ved host og nys vælger mange at leve med problemet.

Andre oplever store problemer når de har født et eller to børn. Uanset hvor stort problemet er og uanset hvor længe det har stået på er stress inkontinens ikke noget man bør finde sig i. Der er nemlig altid en løsning på problemet.

Børnefødsler er hårde ved kvinders underliv

Når man føder et barn, sker der en forlængelse af bækkenbundsmusklen på op til 300%. På samme måde vil nervevævet i bækkenet kunne blive forlænget. Det betyder at mange kvinder oplever må en blødere og mere eftergivelig muskel for neden.   Nogle får større eller mindre en bristning af bækkenbundsmusklen. Det kan være tale om mindre bristninger inden i musklen, som en fibersprængning, eller det kan gå så galt at musklen river sig løs fra knoglen. Det får naturligvis en betydning for hvor godt musklen fungerer.

Læs også: Inkontinens efter fødslen
Læs også: Fødselsbristninger

Forstoppelse og kronisk hoste er skidt for bækkenbunden

Ud over børnefødsler er der andre ting, der er med til at svække bækkenbunden. Kronisk hoste er en af de helt store risikofaktorer og på anden pladsen kommer kronisk forstoppelse. Både når man presser på toilettet og når man hoster, sker der en forlængelse af bækkenbundsmusklen og et pres ned på underlivsorganerne, så det må man prøve om man kan undgå i stå stor en udstrækning som muligt.

Jeg har skrevet en blog om at undgå forstoppelse. Den er egentlig skrevet til gravide, men mange af rådene har alment gyldighed.

Læs her: Graviditet og forstoppelse

Overvægt er en anden risikofaktor simpelt hen fordi der er et højere konstant tryk ned på underlivsorganger og bækkenbund.  Tunge løft kan være med til at svække bækkenbunden, og det er ikke tilrådeligt at løfte tungere vægte end bækkenbunden kan holde modtryk i forhold til. Det gælder naturligvis også under træning.

Træning af bækkenbunden hjælper mange

Svage muskler kan trænes og det gælder også bækkenbunden. Omkring 50% af dem der lider af stress inkontinens kan blive fuldstændig tætte ved at træne deres bækkenbundsmuskel. Mange har svært ved at mærke om de træner rigtigt. Nogle har prøvet på egen hånd, men har måske ikke fået det rigtige ud af træningen fordi de har trænet de forkerte muskler. Det er vigtigt at huske på at bækkenbunden er en lille muskel sammenlignet med andre muskler i området og man kan godt have fornemmelsen af at man spænder sin bækkenbund, hvor man i virkeligheden spænder i baller og lår.  Jeg har hørt mange eksempler på at idrætstrænere har sagt at man skulle spænde både baller mave og lår og så fik man også fat i bækkenbunden. Det har bare vist sig at være helt forkert. Forskningen har vist, at hvis man får hjælp hos en fysioterapeut med speciale i området har man dobbelt så stor chance for at blive tæt, i forhold til hvis man træner på egen hånd.

Når træningen ikke slår til

Har man forsøgt sig med superviseret bækkenbundstræning hos en fysioterapeut med speciale i området og ikke er kommet helt i mål kan man blive opereret. Det mindste indgreb hedder en TVT-operation og er en operation hvor man taper urinrøret fast til bugvæggen og derved sikre at den bliver på plads når trykket i bughulen stiger. Ved denne operation bliver 90% af dem der får den foretaget tætte.  Er der tale om en nedsynkning af underlivsorganerne kan det være man i stedet får tilbudt at få blæren syet op. Det er en lidt større operation, som det vil føre for vidt at komme ind på her.


Kategorier: Forstoppelse, Inkontinens