Ring: 2363 6464

Delte mavemuskler (Rectus diastase)

Tobleronemave, Delte mavemuskler, Rectus Diastase kært barn har mange navne.

Man kalder det en Tobleronemave

Betegnelsen Tobleronemave hentyder til at maven under aktivitet står op i en spids som den populære chokoladebar af samme navn. Det kan være ved ganske dagligdags aktiviteter som f. eks at rejse sig fra liggende. Det sker fordi det bindevæv der normalt holder mavemusklerne samlede i midten har strakt sig og er derfor ikke det faste fikspunkt for musklerne.  Nogle oplever at der i stedet for en spids kan komme et hul og nogle gange kan man lige frem se tarmbevægelser nede i hullet.

Den kliniske betegnelse for delte mavemuskler er en Rectus diastase. Muskulus  Rectus abdominis er den latinske betegnelse for de lange lige mavemuskler der ligger midt på maven og danner en six-pack. De to mavemuskler bliver samlet på midten af et bindevævsstrøg (Linea alba- eller den hvide linje på dansk) og det er når den bindevævshinde strækker sig og afstanden mellem mavemusklerne bliver større at vi får en Rectus diastase.

Både kvinder og mænd kan få delte mavemuskler

Bindevævshinden strækker sig hos gravide fordi der ikke er plads nok inde i maven til barnet der vokser og der er påvist at alle gravide har en Rectus Diastase fra uge 34. Det siger sig selv at venter man tvillinger eller trillinger er der brug for mere plads og risikoen for at få en større diastase betydelig.   Når det sker for mænd, er det også fordi deres mave vokser, ikke pga. graviditet, men pga. vellevned. For hård og forkert træning eller skæve arbejdsstillinger- bevægelser spiller dog også ind.  For både for kvinder og mænd gælder at arv spille ind idet bindevævets evne til at strække sig er meget forskelligt fra person til person.

Spontan heling de første 8 uger

Der sker en spontan heling af maven igen de første 8 uger efter fødslen hvorefter op helingen flader ud og efter   6 mdr. har ca. 40%

stadig en unaturlig bred diastase. Kvinder med delte mavemuskler fortæller at de føler sig oppustede og kan have mave-tarmproblemer. Mange fortæller at bukserne strammer sidst på dagen. Mange får underlivssmerter og pga. den manglende stabilitet af mavemusklerne bliver mange hurtig trætte i ryggen. Faktisk er der set at mellem 66-75% af kvinder med ryg og bækkenproblemer også har en Rectus Diastase.

Træn ikke for hårdt

Vores mave består af 3 lag muskler. De to yderste lag er de lange lige og de skrå mavemuskler. Det er de muskler vi stabiliserer ryggen med under løft, skub og træk. Der er på ultralydsskanninger påvist at de skrå mavemuskler trækker den hvide bindevævslinje fra hinanden hvis man har delte mavemuskler. Derfor kan man risikere at mavemusklerne deler sig yderligere hvis man træner for hårdt.  F. eks må man ikke lave curl-ups og det frarådes også at lave en fuld planke i den første tid efter fødslen.

 Optræning af delte mavemuskler

Den muskel som ligger længst inde og som stabiliserer ryggen ved lettere dagligdags aktiviteter så som at rejse sig, stå, gå, lettere husarbejde så som at skrælle kartofler og meget andet hedder den dybe tværgående mavemuskel. Den arbejder sammen med bækkenbunden om netop dette arbejde.

Det har vist sig ved ultralydsscanninger at hvis man aktiverer sin bækkenbund aktiveres den dybe tværgående mavemuskel samtidig. Det modsatte er ikke altid tilfældet.  Men når du lige har født, trænger bækkenbunden også til optræning. Derfor anbefaler jeg at man altid træner bækkenbunden og den dybe tværgående mavemuskel sammen. Bækkenbundens funktion er nemlig også vigtig i forhold til at stabilisere ryggen.

Dagligdags aktiviteter

Men det er klart at træning er en ting, noget andet er hvordan vi påvirker vores bindevæv med alt hvad vi foretager os i hverdagen. Det er slidsomt at have små børn. Der skal løftes babyer, barnestole, lifte og så vider. Alt hvad vi foretager os påvirke vores bindevæv og det bliver derfor vigtigere end nogensinde at tænke over hvordan man bevæger sig i hverdagen.

Vidste du …

Hos Vejle Bækkenklink har vi både individuelle forløb og holdtræningstilbud til optræning efter graviditet og fødsel.

God form efter fødslen
God form til mor og baby

Vil du træne sammen med nogle veninder (det kunne være mødregruppen) opretter jeg et hold til jer.


Kategorier: Delte mavemuskler, Graviditet, Motion