Ring: 2363 6464

Inkontinens efter fødslen

Det er ikke usædvanligt at forblive inkontinet efter fødslen.

Jeg har mødt kvinder, der fortæller at de har været inkontinente for urin lige siden de fødte deres første barn. Gennemsnitlig går der 7 år fra en kvinde mærker at hun er utæt for urin eller prutter til hun søger hjælp. Det er synd og skam da der meget ofte kan gøres noget. Der er stor forskel på hvor inkontinente kvinderne er, men det typiske er at de er inkontinente når de hopper, løber, hoster og nyser. Det er vældig generende, da det ofte sker under leg med børnene eller når de dyrker sport. De føler det er vældig skamfuldt og taler ofte ikke med deres partner om det.

Men hvad siger forskningen?

Tallene i det næste afsnit stammer fra et ret stort Systemisk Rewieve. Et Systemisk Rewieve er hvor forskere har læst flere studier om emnet og sammenlignet dem og vurderet deres kvalitet. Dette studie viser at kvinder har en risiko for at være inkontinente 3 mdr. efter fødslen ligger på mellem 3-38%. Det er en ret stor spredning på resultatet fra de forskellige studier. Ser man på inkontinens for afføring ligger den på mellem 2-6%. Regner man inkontinens for luft med kommer vi helt op på 13-27%. men kan komme helt op på 62% ved svære fødselsbristninger eller instrumental forløsning. Risikofaktorerne for også at være inkontinent efter fødslen er inkontinens i graviditeten, instrumental forløsning og svære fødselsbristninger.

Læs også. Fødselsbristninger

Om instrumental forløsning

Tidligere brugte man en fødselstang som man satte rundt om barnets hoved for at få et godt greb til at trække barnet ud med. I dag bruger man i stedet vakuum-sug. Dette er mere skånsomt både for barnet og for moderen og er meget nemmere at håndtere for fødselshjælperen. Sug er et godt hjælpemiddel og ofte sidste udvej før et kejsersnit. Det bruges hvis det skal gå hurtigt med at få barnet ud eller hvis moderen er udtrættet til sidst, eller hvis fødslen er gået i stå. Der sker dog næsten altid en mindre eller større muskelbristning når man forløser med sug.

Hvad kan gøres?

Kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel kan blive ramt af både stress-inkontinens, urgeinkontinens og blandingsinkontinens. Den mest almindelige form for inkontinens i forbindelse med graviditet og fødsel er dog stressinkontinens.

Læs mere om de forskellige former for inkontinens her

Stress-inkontinens er den form for inkontinens hvor bækkenbundstræning har den største effekt og der er studier der viser at hvis man påbegynder bækkenbundstræning allerede i graviditeten nedsættes risikoen for at forblive inkontinent 6 mdr. efter fødslen med 30%. Er man inkontinent efter fødslen har man 40% lavere risiko for stadig at være inkontinent 1 år efter fødslen, hvis man får superviseret bækkenbundstræning, mod hvis man træner uden vejledning.

Et lille studie af 62 gravide kvinder viste urin inkontinens før fødslen var på 16 ud af 62-. 6 uger efter fødslen var tallet faldet til 10 ud af 62.  Det tyder på at der sker et relativt stor fald i inkontinensen de første 6 uger efter fødslen. Dette skyldes formentlig at vægten går ned efter fødslen og at der er ikke længere en baby som trykker på blæren. Hormonerne som blødgør bindevævet, er væk, så blærehalsen vil igen blive mindre mobil.

Kun en enkelt kvinde blev kontinent fra 6 uger til 6 mdr. efter fødslen. I studiet fik kvinderne ikke tilbudt superviseret bækkenbundstræning. Er man inkontinent efter en graviditet og fødsel er bækkenbundstræning det absolut vigtigste tiltag.

Man bliver naturligvis rådet til at optræne sin bækkenbund lige efter fødslen, men mange ved ikke hvordan og har svært ved at gøre det på egen hånd. Er man inkontinent 3 mdr. efter fødslen er der noget der tyder på, at problemet ikke bliver løst af sig selv. Derfor anbefaler jeg at man får et forløb hos en gyn-obs-fysioterapeut hvis man er inkontinent 3 mdr. efter fødslen.


Kategorier: Graviditet, Inkontinens