Ring: 2363 6464

Samlejesmerter

Både kvinder og mænd kan have smerter ved samleje. Smerterne skyldes oftest en overspændt bækkenbund. En overspændt bækkenbund kan have mange årsager og kan give andre symptomer som tømningsbesvær og smerter i underlivet.

Mænd

En overspændt og øm bækkenbund, kan give smerter ved sædafgang.

Kvinder

Samlejesmerter hos kvinder kan være dybe samlejesmerter og/eller smerter omkring skedåbningen – også kalde vulvasmerter.

Hvad kan gøres?

Både behandling og afspændingsøvelser, forsigtig stimulation af området, træning med biofeedback, akupunktur og kognetiv adfærdsterapi har vist at have effekt på såvel vulvasmerter, dybe samlejesmerter, en øm og overspændt bækkenbund samt kroniske underlivssmerter. Det kan være en god ide at kombinere forskellige behandlinger, da problemstillingen kan være kompleks. Jeg er ikke ekspert i kognetiv adfærdsterapi, men har lært noget om det og har også arbejdet lidt med det. De andre behandlinger kan jeg tilbyde fuld ud.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til ringe, skrive eller komme ned i klinikken, hvis du har spørgsmål til symptomer eller behandlinger.

Vejle Bækkenklinik
Havnegade 28
7100 Vejle

Telefon 23 63 64 64
kontakt@vejlebaekkenklinik.dk

Vulvasmerter

Vulvasmerter er smerter ved skedeåbningen og nogle gange de indre og ydre kønslæber. Man ved ikke hvorfor smerterne opstår men ca. 90% af kvinder som har vulvasmerter har også en opspændt og øm bækkenbund.

Bækkenbunden menes dog ikke at være eneste forklaring på problemet, men snarer en følgevirkning. Man ved ikke altid hvorfor, men af en eller anden årsag er området omkring skedeåbningen blevet sensibiliseret. Det vil sige at de følenerver der er i området reagere ved at sende smertesignaler hvor de skulle sende signaler for berøring.

For at bedre på det skal man forsigtig give det noget massage, så nerverne igen og gradvis vænner sig til berøring. Det anbefales af man masserer sig selv enten med en vandbaseret crem eller med en bedøvende crem.

Hvad du bør undgå:

  • Tætsiddende bukser
  • Hudirriterende sæbe, shampoo, skumbad men brug intimsæbe i området
  • Kondomer med sæddræbende cremer

Dybe samlejesmerter

Dybe samlejesmerter kan optræde sammen med vulvasmerter eller alene. Ofte er de forbundet med opspændt muskulatur, men visse sygdomme som f. eks endomitriose (se underlivssmerter) kan også være årsagsgivende.

Stress kan være med til at give en overspændt og øm bækkenbund eller hvis man har inkontinens og ikke tør slappe af i bækkenbunden af den årsag.

Skriv til Vejle Bækkenklinik