Ring: 2363 6464

Underlivssmerter

Man kan dele underlivssmerter op i flere grupper:

Diffuse og langvarige underlivssmerter

Både kvinder og mænd kan have diffuse og langvarige underlivssmerter uden at der er nogen påviselig grund. Gynækologerne finder dog ofte en øm og opspændt bækkenbundsmuskulatur. Hos mænd ligner det ofte symptomerne på akut prostatatitis, hvorfor tilstanden ofte kaldes kronisk prostatatitis.

Læs mere om kronisk prostatatitis her.

Symptomer på overspændt bækkenbund

  • Svært ved at komme af med urin og eller afføring
  • Smerter ved afføring og ved at tisse.
  • Svært ved at få udløsning, smerter ved sædafgang (mænd)
  • Føler man sidder på en tennisbold
  • Diffuse smerter i underliv, baller og ben
  • Dybe samlejesmerter (kvinder)
  • Ryg, bækken og halebenssmerter

Det kan jeg hjælpe med

Både behandling og afspændingsøvelser, træning med biofeedback, akupunktur og kognetiv adfærdsterapi har vist at have effekt på en øm og overspændt bækkenbund. Det kan være en god ide at kombinere forskellige behandlinger, da problemstillingen kan være kompleks.

Hos Vejle Bækkenklinik har jeg altid fokus på hele mennesket. Kropsholdningen afspejler altid muskelbalancen i kroppen. Er der nogle muskler som trænger til at blive spændt ud eller er der nogle muskler som trænger til at blive strammet op.

Er man stresset eller på anden måde ramt psykisk vil dette også ofte påvirke kropsholdningen. Vi ved det jo godt – hvis vi er kede af det, lukker vi sammen omkring os selv og er vi glade og fri åbner vi vores krop op for nye indtryk. Vi læser alle kropsholdningen hos andre i det sekund vi møder dem. Ja det går også igen i vores sprog. ”Han ligner en undskyldning for sig selv” eller ”Hun ser noget sammenbidt ud”, bare for at nævne to eksempler på vendinger vi bruger for at beskrive sindsstemningen hos en anden person.

Læs mere om underlivssmerter her.

Fakta om akupunktur

  • Akupunktur har vist effekt på muskler og ledsmerter
  • Akupunktur virker bedst ved en serie af 6-12 behandlinger
  • Det er generel en sikker og bivirkningsfri behandling

Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Det kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning og udskillelse af smertedæmpende hormoner. Endelig kan behandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter positivt.

Menstruationssmerter

Menstruationssmerter er mest almindeligt i teenageårene. Alt efter hvor alvorlig det er kan det behandles med smertestillende medicin og hormonpræparater. Akupunktur i dagene op til menstruation kan hjælpe nogle.

Bliver menstruationssmerterne ved efter teenageårene eller er smerterne meget slemme kan det være man skal have det undersøgt hos en gynækolog for en nærmere diagnose.

Endomitriose

En tilstand, hvor noget af menstruationsblodet i stedt for at løbe ud af skeden løber ud i bughulen. Her opfatter kroppens immunforsvar blodet som fremmedlegme og sætter en inflamatorisk proces i gang. En proces som ofte ender med arvævsdannelse og cystedannelse på ydersiden af skedvæggen, æggestokke, tarmvæv og uden på livmoderen. Dette giver anledning til mange smerter. Den inflamatioriske proces er med til at sensibilisere vævet, så der også er smerter mellem menstruationerne. Endomitriose kan give nedsat frugtbarhed, dybe samlejesmerter, smerte ved afføring og træthed.

Hvad kan gøres

Endomitriose behandles med hormonpræparater. Forekommer der arvævsdannelse eller cystedannelse kan disse opereres væk. Den kroniske smerteproblematik er dog sværere at gøre noget ved.

Det kan jeg hjælpe med

Mobilisering af underlivsorganerne, manuel behandling af bækkenmusklerne. Udspændings- og afspændingsøvelser og akupunktur.

Menstruationssmerter

Skriv til Vejle Bækkenklinik