Ring: 2363 6464

Vulvodyni – smerter ved skedeåbningen

En brændende og sviende smerte omkring skedeåbningen uden åbenlys grund kaldes vulvodyni og involvere ofte flere problemer i området.

Symptomerne på vulvodyni

De mest almindelige symptomer på vulvodyni er svien eller brændende smerte omkring de indre og ydre kønslæber samt ved skedeåbningen. Det giver smerter ved samleje og mange kan ikke bruge en tampon. Det kan være så slemt at man ikke kan have almindelige bukser på, men må gå i kjole eller løse bukser. Det er ikke usædvanligt at det svier ved vandladning og nogle får derfor problemer med ikke at kunne tømme sig ordentlig og må ofte på toilettet. Dette kan føre til trangsinkontinens og eller overløbsinkontinens og/eller en smertefuld blære/overaktiv blære. Mange vulvodyniramte ender med at udvikle en depression.

Vulvodyni en tilstand med stor kompleksitet

Før man stiller diagnosen Vulvodyi må man overveje om der kan være andre årsager til symptomerne.  Der findes flere forskellige hudsygdomme der kan give samme symptomer som vuludyni. Er der ingen hudsygdom, skyldes Vulvodyni en overreaktion i nervesystemet og er i familie med mange andre problemer i bækkenområdet og optræder ofte samtidig. Det drejer sig om Kroniske bækkensmerter, Smertefuld blære syndrom, samlejesmerter, en overspændt bækkenbund mave-tarmproblemer og fibromyalgi. Desuden findes muskelspændinger og smerter i mange af bækken og mavens øvrige muskler. Det er en tilstand som man ikke altid ved hvorfor opstår, men vi ved at der er tale om en overreaktion i nervesystemet en såkaldt sensibilisering. 

Hvorfor opstår det?

Hvordan sygdommen opstår, er ikke kendt. Tilfælde med svamp eller andre bakterie går ofte forud eller en periode med for stramt siddende tøj. Der kan også være en irritation eller allergisk reaktion på sæbe eller andre plejeprodukter i området. F. eks er der kvinder som har sprøjtet parfume på kønsdelene for at fremstå mere lækre. Dette kan jeg kraftig fraråde. Endelig kan stress være en medvirkende årsag.

Læs også: Når smerten varer ved

Overgangsalderen

Med overgangsalderen følger nedsat hormonproduktion af kvindelige kønshormoner og det gør området mere følsomt. Derfor rammer vulvodyni ofte kvinder i overgangsalderen. Her kan det være en god ide at få nogle lokale hormoner som gør slimhinden tykkere og mindre følsom.

Vulvodyni rammer ofte unge menneske

En svensk opgørelse af unge kvinder mellem 20-29 som opsøgte jordemoder, praktiserende læge eller gynækolog havde 13% smerter ved samleje. En anden undersøgelse hvor man spurgte unge kvinder mellem 13-22 år angav næsten halvdelen at have smerter ved samleje.  Det er dog ikke alle af dem der har smerter ved samleje som har vulvodyni, idet smerterne kan stamme andre steder fra end skedeåbningen.

Sexualitet og vulvodyni

Nogle kvinder mærker smerte allerede første gang de har sex, medens andre kan have haft et godt og smertefrit sexualliv før de får vulvodyni.  Det kræver meget af et kærestepar og stor forståelse fra partneren at arbejde med deres seksualitet i en periode hvor et egentligt samleje ikke er en god ide. Men skal tilstanden bedres og forholdet bestå er dette arbejde ikke desto mindre nødvendigt. Både den vulvodyniramte og hendes partner kan føle sig utilstrækkelige.  Her kan det være gavnligt at have en terapeut med på rejsen. Som oftest vil en krise styrke fællesskabet i et parforhold, så kommer man igennem vil man stå stærkere på den anden side.

Undersøgelse og diagnostisering af vulvodyni

Man diagnostiserer vulvodyni ved en såkaldt Q-tiptest, som er en test hvor man undersøger følsomheden i området ved at prikke med en vatpind forskellige steder. Smerten bliver målt på en numerisk smerteskala som går fra 0-10. Ved 0 mærker patienten ingen smerte og ved 10 mærkes den værst tænkelige smerte. Ved at gentage testen efter et stykke tid, kan man finde ud af om behandlingen giver fremgang. Denne test er dog kun en test af de overfladiske strukturer omkring skedeåbningen. Som nævnt omfatter problemet næsten aldrig kun området omkring skedeåbningen, men mange andre strukturer. For at kunne behandle tilstanden vil der være brug for en mere tilbundsgående undersøgelse af bækkenbundsmusklen, men også af de omkringliggende muskler og maveregionen. Mange har tillige vrøvl med mave-tarmfunktionen. Er dette tilfældet må man forsøge at få styr på dette. Ofte vil en undersøgelse af kropsholdning og muskelbalance i området også være påkrævet.

Behandling

Først og fremmest må man undgå alt hvad der kan genere området. Det være sig sæbe, kondomer med sæddræbende crem, parfume, tætsiddende tøj, brug af tampon osv. Dette for at udgå at sensibilisere området yderligere.  Sexuelt må man skrue ned for samlejet, men gerne stimulere området på anden vis, hvis det kan lade sig gøre uden at smerten provokeres.

Behandlingen består af flere forskellige samtidige tiltag

Afhængig af undersøgelsesfund vil behandlingen bestå af flere forskellige tiltag. Det vil næsten altid involvere øvelser til afspænding og træning af hoftemusklerne og bækkenbundsmusklerne. Knibeøvelser øger blodcirkulationen til området, hvilket er med til at dæmpe smerten. Det vil også næsten altid involvere selvmassage af området for gradvis at vende området til berøring. Akupunktur kan være med til at dæmpe smerterne og manuel behandling af de ømme muskler herunder bækkenbundsmusklen kan gøre en stor forskel. Brug af bedøvende crem i en periode kan være nødvendig både på daglig basis og som bedøvelse før evt. samleje. Endelig kan man få forskellige tabeletter som bedøver nervesystemet generelt. Dette vil dog aldrig være førstevalget, idet der også er bivirkninger forbundet med denne behandling.

Læs også: Vulvodyni, svie, kløe eller smerte i vulva

Hos en gynækologisk fysioterapeut vil du kunne få øvelser, behandling og råd som kan hjælpe dig den rigtige vej.


Kategorier: Smerter, Vulvodyni