Ring: 2363 6464

Sclerose – og inkontinens

Sclerosepatienter kan ofte have gavn af akupunktur til inkontinens og en overaktiv blære.

75% af Sclerosepatienterne har problemer med at kontrollere lukkemusklen specielt omkring urinrøret. Der kan være både være tale om inkontinens så vel som tømningsbesvær.

Er nerverne til musklen rundt om blæren påvirkede, kan det være problemer med at tømme blæren i forhold til dårligt flow. Man skal anstrenge sig for at presse urinen ud og man får måske ikke tømmer blæren ordentlig. Har man svært ved at tømme blæren ordentlig fører dette til hyppige vandladninger og eller inkontinens pga. overfyldt blære og hyppige urinvejsinfektioner. Er man kvinde kan man måske lære at tømme blære ved hjælp af et tyndt kateterrør som man selv kan sætte op igennem urinrøret når man er på toilet. Typisk anbefales at man udfører denne procedure mindst en gang om dagen. Kan man ikke lære at tømme blæren via denne procedure er løsningen at bruge et permanent kateter som hjemmesygeplejersken kan sætte op og skifte en gang om ugen.

Urger-inkontinens (trangsinkontinens på dansk) kan også skyldes at den muskel der ligger rundt om blæren og som skal presse urinen ud er blevet spastisk og vil prøve at presse urinen ud også når den ikke skal. Man har fået en overaktiv blære. Er det problemet vil man ofte få tilbudt botox behandling. Botox- behandling er hvor man får sprøjtet et hæmmende stof direkte ind i den musklen. Botox- behandlingen skal gentages hver 3. mdr. og hjælper bedst lige efter man har fået det foretaget.

Et alternativ til botox-behandling kan være akupunktur mod en overaktiv blære. Hos Vejle Bækkenklinik har vi god erfaring med denne behandling også til sclerosepatienter. Men idet sclerose er en kronisk sygdom skal akupunkturbehandlingen også gentages løbende.  Min erfaring er 2-3 behandlinger i ugen de første 5 uger og herefter en opfølgende, hver 4-6uge.

Ud over akupunktur kan nogle sclerosepatienter have glæde af bækkenbundstræning.   Det er specielt hvis man har ringe udholdenhed af sin bækkenbund man kan høste gevinst her. Kan man holde et knib i op til 30 sekunder kan man nemlig mange gange afbryde sin tissetrang og dermed rykke tidspunktet for hvornår man skal på toilettet.

Endelig kan man gøre noget ved at holde øje med sine drikkevaner. Kaffe, te, øl og sukkerfrie læskedrikke er nogle af de drikkevarer der kan virke vanddrivende og gøre at man skal hurtigt på toilettet efter at man har indtaget disse.

Læs også: Inkontinens og tømningsbesvær


Kategorier: Inkontinens