Ring: 2363 6464

Hæmorider under graviditeten

Hvad er hæmorider, hvordan opstår de og hvad kan gøres?  

Mange gravide har vrøvl med hæmorider i slutningen af graviditeten medens andre først får hæmorider efter fødslen. En hæmoride er en udposning på en vene, hvor de ophobes blod også kaldet en veneknude. Mange kender tilstanden fra benene, men de kan også forekomme inde i endetarmen. Har man hæmorider i og omkring endetarmen kan der opstå kløe, det kan gøre ondt at komme af med afføring og der kan forekomme små bristninger og dermed små blødninger. Mange bliver især bekymrede for blodet, da mange forbinder blod i afføringen med tegn på kræft, hvilket det jo også kan være. Er man meget bekymret og har man det generelt dårligt eller der er store blødninger er det en god ide at søge læge, men de fleste blødninger i og omkring endetarmen vil være en harmløs hæmoride.

Hvorfor opstår der hæmorider i forbindelse med graviditet?

Der kan være flere årsager til at der er en øget tendens til hæmorider under en graviditet. Måske er man i forvejen disponeret for at få hæmorider og har tidligere døjet med dette. Under graviditeten sker der en vægtøgning. Det gør at det bliver sværere for tarmens vener at pumpe blodet tilbage til hjertet. Lider man af forstoppelse kommer der ekstra tryk ned på tarmens vener.

Hvad er en hæmoride?

En hæmoride er en udposning på en vene i endetarmen. Den kan give kløe og små blødninger. Opstår ofte i forbindelse med forstoppelse og graviditet idet trykket stiger ned mod venen bliver det sværere at få blodet pumpet tilbage. Der er mange vener i bughulen som modtager blodet fra benene. Især vores åndedræt kan være med til at pumpe blodet tilbage en mod hjertet.

4 ting, du kan gøre

  1. Lider man af forstoppelse er det en god ide at sørge for at spise groft, drikke rigeligt (gerne mellem 1,5 og 2 liter om dagen.) og motionere.
    Læs også:  Motion under graviditeten
  2. Venepumpeøvelser er øvelser som sætter skub i venepumperne, så blodet lettere transporteres tilbage til hjertet i stedet for at stase ude i tarm og ben så der opstår veneknuder eller hæmorider.
  3. Tryk mod hæmoriden. Er hæmoriden kommet ud af tarmen vil den genere mere end hvis den sidder inde. Skulle det være tilfældet kan man forsigtig forsøge at skubbe den op i tarmen igen.
  4. Er det slemt kan du hos lægen få en recept til hæmoridecrem eller stikpiller, som får vævet til at trække sig lidt sammen.


Kategorier: Graviditet