Inkontinens og livskvalitet
Når man taler om inkontinens bliver det nemmere for den enkelte at bære. Lad os bryde tabuet og tale om det.
Der er 500.000 danskere som ikke kan ikke holde på vandet. Heraf er der 300.000 kvinder og 100.000 mænd samt 60.000børn. Ser vi på problemet fordelt på alder er det 5-10% af børn over 6 år og 10% af børn over 7 år, 20-30% yngre kvinder, 30-40% midaldrende kvinder og 40-50% ældre kvinder. For mændenes vedkommende er der 3-4% af yngre mænd og 11-34% af midaldrende/ældre mænd.
Artiklen her skal ikke handle om hvorfor man bliver inkontinent. Er du interesseret i dette kan du læse nedenstående artikler.
Urge-inkontinens (trangs-inkontinens)
Stress inkontinens
Inkontinens i graviditeten
Inkontinens efter fødslen
Sclerose – og inkontinens – Vejle Bækkenklinik (vejlebaekkenklinik.dk)
Denne artikel handler om hvordan inkontinens påvirker vores livskvalitet
Inkontinens har en dyb indvirkning på ens mentale og følelsesmæssige velvære. Det er en tilstand, der ofte er forbundet med tabuer og skam, hvilket kan have betydelige konsekvenser for livskvaliteten.
Jeg har også lavet en lille video omkring emnet som du kan se her:
Nattesøvnen og inkontinens
Rigtig mange der har urge-inkontinens og en overaktiv blære oplever at de skal op om natten 2-6 gange hver eneste nat. Det siger sig selv at når man ikke får sin nattesøvn vil det påvirke vores evne til at fungere om dagen også selv om mange er gode til at sove videre når de kommer i seng igen. Manglende nattesøvn har store konsekvenser for vores humør, koncentrationsevne og arbejdsevne. På den lange bane kan det have helbredsmæssige konsekvenser så som hjerte-kar-sygdomme, depression og det kan påvirke vores sociale aktiviteter.
Læs også: “Alt for mange står op om natten”/
Undgå lugt og irriteret hud
61% af dem der er inkontinente, er bange for at de lugter. Der er også ubehag forbundet med at være våd og i sidste ende kan det gå ud over huden så man bliver rød og i værste fald hudløs for neden. Mange har altid skiftebukser med, så de lige kan skifte, hvis uheldet er ude. Rigtig mange vælger at bruge et menstruationsbind, men det er lavet til at suge menstruationsblod og ikke urin. For ikke at lugte skal man derfor vælge en ble som er beregnet til at suge urin og er huden i skridtet blevet irriteret er det bedste råd jeg kan give at smøre med en barierecrem. Her kan man rådføre sig på apoteket. Cremen skal påføres i et tyndt lag på en ren og tør hud. Smører man for meget på risikerer man at gøre problemet større.
Synes du de rigtige bleer er for dyre kan du søge kommunen om hjælp. Skal man have hjælp til bleer skal der være tale om et varigt behov. Dvs. at der ikke inden for overskuelig fremtid er muligt at komme problemet til livs.
Læs mere her. “Bevilling af hjælpemidler i forbindelse med inkontinens”
Mange er flove over det …
I kontinensforeningens rapport fra 2011-12 svarer 41% at de synes deres vandladningsproblem er pinligt og danskerne finder at inkontinens som det 3. mest pinlige emne at tage op med deres læge kun overgået af seksuelle problemer og depression. En undersøgelse viser at kun 10% af dem der har inkontinensproblem tager det op med lægen. Det er rigtig ærgerligt at ikke flere tør tale med lægen om problemet, da der er mange muligheder for at afhjælpe problemet.
Læs rapport: Nordisk Inkontinensrapport (PDF))
Mange taler ikke med deres partner om problemet …
hvilket nemt fører til afvisning af intime tilnærmelser som så vil blive misforstået som en afvisning af ham eller hende, hvilket kan føre til en masse bekymringer hos partneren.
En undersøgelse viser at 31% af dem der er inkontinente opgiver at have intimt samvær fordi de kommer til at lægge urin under akten og som en af mine patienter sagde.
Det er altså ikke fedt at skulle lægge et tisseunderlag ud før det seksuelle samvær.
Alene det at være bange for at man kommer til at lægge urin, stopper nogle fra seksuelt samvær. Andre er egentlig ikke bange for at lægge urin under selve samlejet, men er bange for at de lugter og hvis man klæder hinanden af, som en del af forspillet er det jo heller ikke sikkert, at man ønsker at partneren skal opdage en tisseble i trusserne, heller ikke selv om man måske har talt med partneren om det.
Læs mere her: “Ubehandlet inkontinens går ud over sexlivet”
Mange opgiver at dyrke sport
Ca. 30% af dem der lider af inkontinens, bliver mindre fysisk aktive. Har man Stress-inkontinens vil det ofte være et problem at dyrke sport. Når man bevæger sig hurtigt ved løb, hop og dans vil man ofte lægge urin og også ofte når man arbejder med vægte. Derfor er der mange der opgiver deres sport pga. inkontinens og det er synd. Sport er en stor del af manges hverdag og noget der giver både fysisk og psykisk velvære. Desuden er det vældig sundt og mange har gode sociale relationer som de mister, hvis de opgiver deres sport.
Mange opgiver sociale aktiviteter
Da min far blev handicappet og kom til at sidde i kørestol, blev han altid vældig opmærksom på hvor toiletterne var når vi skulle steder hen han ikke kendte. På samme måde har jeg mødt mange mennesker som lider af urge-inkotinens altså den form for inkontinens, hvor det skal gå rigtig stærkt fra man mærker sin tissetrang eller afføringstrang til man rent faktisk tisser eller har afføring. Angsten for ikke at kunne finde et toilet når der er brug for det er ofte med til at nedsætte ens sociale aktiviteter. Mange foretrækker at have gæster hjemme hos dem selv frem for at tage imod en invitation til at besøge venner og familie og 12% har takket nej til fester pga. inkontinens. På sigt kan dette føre til ensomhed. Mit bedste råd er at få talt med sin omgangskreds om hvordan man har det. Gør man det skaber det en forståelse for hvorfor man melder fra til visse ting og vennerne vil mange gange hjælpe med at planlægge steder at tage hen, hvor man kan sidde i nærheden af et toilet.
Et stort tabu
Desværre er inkontinens stadig et meget tabubelagt emne i samfundet, hvilket gør at mange ikke snakker om deres problem ikke engang med deres nærmeste. Men det er ikke godt for mennesker at gå alene med så stort et problem. Sygdommen har stor indflydelse på vores livskvalitet og kan føre til andre sygdomme så det er noget man skal tage alvorligt. Du kan være med til at bryde tabuet ved at tale om dit problem. Gør du det vil du opdage at du langt fra er alene
Og her er et par artikler om, hvordan man kan lære at leve med sin inkontinens:
Kategorier: Inkontinens