Inkontinens i graviditeten
Mellem 48%-67% bliver inkontinente i graviditeten.
Inkontinens er når man har svært ved at holde på urin og eller luft og afføring. For kvinder i den fødedygtige alder gælder at ca. 15-35% er inkontinente for urin og for afføring/luft kun under 1%. Risikoen stiger hvis man har født et eller flere børn. Graviditet øger risikoen for at blive inkontinent markant. Under graviditeten er der mellem 48-67% der er urin inkontinente og helt op til 6% der bliver inkontinent for luft efter uge 36.
Overvægt er en af risikofaktorerne for at udvikle stress-inkontinens
Overvægt giver en øget tyngde ned på underlivsorganger og bækkenbund. De samme mekanismer er naturligvis i spil når man er gravid, idet de fleste gravide tager mellem 10-15 kg. på i løbet af graviditeten.
Blærekapaciteten bliver mindre
I slutningen af graviditeten får man en mindre blærekapacitet, fordi barnet fylder i bughulen. Kapaciteten bliver nedsat med 1/5 fra 250ml til 180ml. Derfor oplever næsten alle gravide at de skal oftere på toilettet i slutningen af graviditeten.
Har man født tidligere …
… er der betydelig større risiko for at blive inkontinent i løbet af graviditeten. Faktisk stiger risikoen for at blive inkontinent i løbet af graviditeten med 19%, hvis man allerede har født en gang. Det skyldes at bækkenbunden har været forlænget under fødslen og der er forskning der tyder på at bækkenbunden for altid vil være mere eftergivelig end før første fødsel. Det kan også være at bækkenbunden har været udsat for fødselsbristninger eller fødselsklip og er svækket af den grund. Endelig viser forskningen at over halvdelen af kvinder der har født gennem vagina (skeden), har fået en lille nedsynkning af et eller flere underlivsorganer, hvilket kan give inkontinens.
Læs også: Fødselsbristninger
Graviditetshormonerne Østrogen og Relaxin spiller også ind
Den øgede elasticitet af bindevævet har indflydelse på det bindevæv som holder blæren oppe på plads, så blærehalsen bliver mere mobil. Den vil derfor være mindre eftergivelig.
Læs også: Hormoner under graviditet
Hvad kan du gøre?
- Da vægten spiller ind er det vigtigt at man ikke tager for meget på i graviditeten. Det er almindeligt at tage 10-12 kg. på i graviditeten.
Læs også: “Kost og graviditet” på sundhed.dk - Træn din bækkenbund. Har du ikke tidligere skænket din bækkenbund en tanke er det tiden at starte nu. Bækkenbunden er den muskel der skal modvirke at blærehalsen synker under belastning så som løft, host og nys. Blærehalsen er blevet ekstra mobil som følge af dine graviditetshormoner og trykket i bughulen er større pga. den øgede vægt og barnet der fylder og trykker ned på blæren. At holde tæt gennem graviditeten kræver en stærk og velfungerende bækkenbund.
- Forsøg at undgå forstoppelse ved spise fiberrigt, drikke væske nok og motionere.
Læs også: Graviditet og forstoppelse - Venepumpeøvelser kan lette på noget af trykket i bughulen idet mange oplever øget væskeophobning i bughulens vener.
Læs også: Åreknuder og graviditeten
Kategorier: Graviditet, Inkontinens