MARPLe – en nyhed der kan mærkes
Som første klinik i Danmark kan Vejle Bækkenklinik nu tilbyde diagnostisering og behandling med MAPLe teknologi.
Kunne du tænke dig at få stillet den rigtige diagnose på din bækkenbundsmuskulatur fra starten? Så er det nu muligt at få målt hvor god hver enkelt muskel i bækkenbunden arbejder.
MAPLe- apperatet kan måle på hver enkelt muskel i bækkenbunden og stimulere til afslapning eller mere spænding
Bækkenbunden består af flere muskler. Når jeg mærker på musklerne kan jeg tydelig mærke forskel på for og bag, højre og venstre side. Med MAPLe- apperatet er det muligt at måle på hver enkelt muskel i bækkenbunden via EMG- teknologi. Det giver en mere nøjatig måling.
Men den kan mere end det
Med MAPLe apperatet kan jeg både diagnostisere bækkenbundendens forskellige muskler for overspænding og underspænding, stimulere de muskler som er underspændt og dårligt fungerende og afslappe de muskler som er overspændte og ømme. Endelig er der et program til at afspænde musklen rundt om blæren hvis den er overaktiv.
MAPLe apperatet kan måske hjælpe hvis:
- Du har svært ved at mærke at du kniber eller som har en meget svag bækkenbund og som derfor lider af inkontinens og eller nedsynkning af underlivsorgangerne
- Har en overaktiv blære
- Har en spændt og øm bækkenbund.
- Hvis det gør ondt at have sex eller at indføre en tampon.
- Når det er svært at komme af med vandet eller afføring
- Smerter ved vandladning og/ eller afføring.
- Smerter ved sædafgang
- For tidlig sædafgang.
- Følesen af at sidde på noget hårdt
- En dårlig fungerende ringmuskel ved endetarmen efter f. eks sphinkterruptur.
Før man bruger MAPLe i behandlingen
Der er ikke noget apparat der kan stå alene og det kan MAPLe heller ikke. Derfor skal brug af MAPLe teknologi anvendes efter en grundig undersøgelse som kan fastslå om der er behov for at bruge apperatet og om det er forsvarligt. Har man en velfungerende bækkenbund er det ikke stimulation der er brug for. Man kan godt have nogle af de nævnte lidelser uden at det er bækkenbunden der volder problemer. Måske har problemerne en helt anden årsag. Det kan f. eks være halebessmerter som ofte kan relteres til ryggen. En irriteret tyktarm kan godt relatere til en dårlig fungerende bækkenbundsmuskel, men behøver ikke at gøre det. Derfor er det vigtigt med en grundig symptombeskrivelse og undersøgelse inden man beslutter hvilken behandling der skal gives. Behandling med MAPLe kan som oftest med fordel kombineres med øvelser.
Har man meget ondt og har haft det i lang tid og er nervesystemet sensibiliseret er det ikke sikkert at MAPLe er det første man skal starte med. Der ligger smertebehandlingprogrammer i MAPLe systemet, men har man mange smerter kan det være at det er bedre at starte med øvelser da for megen stimuli kan give en opblussen i smerterne.
Hvornår man ikke skal anvende MAPLe
Er man gravid må man ikke stimulere med el-da der er et hjerte i nærheden som kan blive forstyrret. Ved urinvejsinfektion eller underlivsbetændelse eller nyelig operation anvendes udstyr som kræve inførelse af en elektorde i vagina ikke pga. infektionsfaren. Er der sår eller rifter i området skal man være forsigtig så huden ikke irriteres yderligere.
Kategorier: Bækkensmerter, Inkontinens, MARPLe, Smerter