Ring: 2363 6464

Jeg har et skævt bækken

Hvad er et skævt bækken, hvor kommer det fra og hvad kan gøres?

Inspirationen til at skrive denne blog kommer fra en af mine bekendte. Hun fortalte at hun havde meget ondt i ryggen, bækkene og benet. Især var havde hun meget ondt ved at sidde og sad helt skæv på stolen for at holde det ud. Hun var i behandling hos en kiropraktor, men synes ikke det hjalp ret meget og derfor søgte hun mit råd.

Forhistorien var den at hun havde fået problemer efter at have født 3 børn ved kejsersnit. Den første behandler hun mødte var en ung fysioterapeut, der havde set forskrækket på hende og sendt hende videre til en kiropraktor. Den første kiropraktor var dygtig. Havde fundet ud af at der var masser af indre arvæv efter kejsersnittene, som havde trukket hende skæv. Hun havde givet hende nogle øvelser, som hun skulle lave og det havde hjulpet rigtigt fint, men da hun havde det godt, var hun stoppet med øvelserne som mange jo gør.

Nu havde hun så fået ondt igen og var igen gået til en kiropraktor, men denne gang hjalp det ikke rigtig. Dvs. kiropraktoren kunne godt løsne op for bækkenleddet, men ret så hurtigt satte bækkenet sig fast igen og så var hun lige vidt. Den sidste gang havde hun så fået en øvelse. Ikke som hos den tidligere kiropraktor ved at strække det stramme væv, men øvelser til træning af musklerne tæt på rygsøjlen for at styrke stabiliteten. Desværre var hun ude af stand til at udføre øvelsen og fik ondt i ryggen når hun forsøgte.

På sin vej havde hun også talt med et par fysioterapeuter som havde advaret hende imod at træne for hårdt, da de ikke mente hun kunne tåle det.

Hun var således i vildrede med hvad hun måtte og ikke måtte. Det er jo svært at rådgive hende da jeg ikke selv havde undersøgt hende, men de flest går jo ikke i stykker af at bevæge sig. Faktisk er kroppen meget robust, men gør det ondt at bevæge sig, er det en god ide at få en fagperson til at se på det. De fleste fagpersoner som arbejder med ryg og bækkenproblematikker kan hjælpe med at tilpasse øvelserne til den problematik man kommer med og til det funktionsniveau man har.  Øvelserne skal tage udgangspunkt i din krop og det man gerne vil opnå med øvelserne. Er der nedsat bevægelighed kan det være man skal lave bevægetræning og er der for meget bevægelighed eller nedsat stabilitet kan det være man skal lave muskeltræning.

Men hvad vil det egentlig sige at have et skævt bækken?

De fleste der har fået at vide af enten kiropraktor eller fysioterapeut at deres bækken er skævt har så lille en skævhed at det ikke kan ses på røntgenbillede. Derfor er det meget dramatisk at kalde det et skævt bækken og er med til at fremkalde nogle forkerte billeder inde i hovedet på folk. Det at give den slags forkerte billeder kan desværre gøre det hele værre, idet bekymring er med til at hjernen sender flere vagtposter ud til det smertende område og dermed mærker man mere smerte.

Jeg synes derfor hellere vi skal sige at bækkenleddene kan være låste, eller de ikke bevæger sig optimalt.  Det er altså ikke noget man skal være mere bekymret for end hvis man har et eller flere led i ryggen som låser eller ikke bevæger sig optimalt.

Læs også: Når smerten varer ved

Findes der slet ikke skæve bækkener?

Der er bækkener der er så skæve at man kan se det på røntgenbilleder og her kommer nogle eksempler.

Det strukturelle skæve bækken

Det strukturelle skæve bækken kan vi del op i to.

  1. udviklet kraftigere end den anden. Det er arveligt betinget og det kan man ikke gøre noget ved
  2. Har man været udsat for et bækkenbrud kan bækkenet være groet skævt sammen. Det kan man heller ikke gør noget ved.

Ikke strukturelle skæve bækkener

Traume. Efter et fald direkte på halen kan der ske tre ting.

  1. Den ene bækkenhalvdel bliver skubbet op eller slået skævt på andre måder.
  2. Man forstuver et af de ledbånd der sidder inde i bækkenet. Her er bækkenet typisk ikke skævt, men halebenet og dermed ballefuren trækker over til den ene side.
  3. Muskelspændinger og stramt bindevæv. Jeg har set eksempler på bækkener der var synligt skæve pga. stramt bindevæv eller muskelspændinger.

For de ikke strukturelle skævheder gælder at man ved at løsne muskler, ledbånd, bindevæv (arvæv) eller ved at manipulere bækkenet på plads vil det hjælpe. Som i eksemplet fra før, skal der ofte en kombination til af manuel behandling og øvelser. Og så er det altid en god ide at få musklerne trænet eller få trænet noget bevægelighed efterfølgende, så bækkenet ikke skal blive ved med at låse.

Hos Vejle Bækkenklinik har jeg mere end 30 års erfaring med at behandle og give øvelser til bækkener der er låste eller trukket skæve af forskellige årsager.


Kategorier: Bækkensmerter, Graviditet, Smerter