Ring: 2363 6464

Afføringsinkontinens

Hvad vil det sige at være afføringsinkontinent og hvad kan man gøre.

Mange der ikke kan holde på vandet, finder det er flovt og ubehageligt. Alligevel vil jeg påstå at det ikke er noget at regne i forhold til, ikke at kunne holde på afføringen. Forstil dig at du til en fest kommer til at få ufrivillig afføring i dine trusser og ud på dit fine festtøj. Hvad i alverden skal du gøre. Tage hjem fra festen? Og hvordan skal du i grunden komme hjem? Er du i bil- javel kan du nok køre hjem, men du skal finde noget du kan sidde på så du ikke griser sædet. Måske du kan skylle det værste af tøjet og så køre hjem i det våde tøj. Men hvad nu hvis du skal bruge offentlig transport og en taxi vil næppe køre med en der har griset sig til med afføring.

De scenarier jeg her ridser op, er ikke taget ud af det blå. Der er faktisk mennesker der oplever netop dette, men de fleste nok kun en gang. Har man bare oplevet dette en gang kan, lærer man at tage skiftetøj med til en hver situation eller det kan være man vælger at blive hjemme.

Der findes forskellig grader for afføringsinkontinens:

  1. Svært ved at holde på luften.
  2. Bremsestreger
  3. Kan ikke holde på løs afføring
  4. Kan ikke holde på formet afføring
  5. Kan ikke holde på fast afføring.
  6. Kommer af med hovedparten af afføringen på toilettet, men der kommer nogle små faste klumper som ikke kan holdes inde.

Der kan også være forskellige former for afføringsinkontinens:

  1. Kan ikke mærke det kommer
  2. Kan mærke det er på vej men kan ikke når på toilettet.
  3. Kan mærke det er på vej og kan som regel godt holde det til toilettet de fleste gange.
  4. En bremsestreg der kommer sammen med en prut eller som man ikke opdager kommer.

Hvor afføringsinkontinent er du?

0 = Perfekt kontinens, 4 = Total inkontinens

Hvad skyldes afføringsinkontinent

Tager vi den lette form først, nemlig ufrivillig luftafgang. Det kan være vældig flovt ikke at kunne styre sin luftafgang, men er bestemt nemmere acceptere end hvis det er afføring der kommer ud ufrivillig. De fleste har nok prøvet at slå en prut hvor det ikke var helt accepteret og man kan jo altid finde på undskyldninger så som at man har spist for meget kål eller løg, eller ”vi er jo alligevel ude i fri luft”. For meget luft i tarmene kan netop skyldes kosten.  Det kan være meget forskelligt hvad man har svært ved at tåle, så her må man enten prøve sig frem eller rådføre sig med en kostvejleder eller diætist for at få hjælp. Ufrivillig luftafgang kan dog også hænge sammen med at man ikke kan styre tarmens lukkemuskel godt nok, eller det kan skyldes at der er nedsynkning af endetarmen, så man ikke kan mærke at der står noget luft, der så siver ud ved forskellige bevægelser. Her kan det meget ofte hjælpe at træne sin bækkenbund og sin lukkemuskel. Hvis du ikke ved hvordan kan du få hjælp hos en urologisk-gynækologisk og obstetrisk fysioterapeut.

Afføringens konsistens

Afføringens konsistens har stor betydning for hvor let det er at holde på det. Er afføringen meget løs er det naturligvis sværere at holde på det. Mon ikke de fleste har oplevet ved tynd mave at skulle skynde sig afsted for ikke at det skulle komme i bukserne og mange har sikkert også oplevet at der kunne komme noget inden de nåede toilettet. Omvendt har man hård mave- altså alt for fast afføring kan det være svært at komme af med det. Det kaldes forstoppelse. Har man forstoppelse ret ofte kan man opleve at der oven over det hårde er en masse blødere afføring som har hobet sig op og som så kommer ud når først den hårde klump er væk. Dette kan også give problemer med inkontinens hvis man ikke er opmærksom på at der er mere på vej eller hvis noget af det tynde løber ned forbi klumpen og ud i trusserne uden at man mærker det før det er for sent. De fleste har det bedst med en type afføring som er lind, men stadig formet afføring.

Når man som fagperson skal vurdere afføringens kvalitet, taler man ofte om Bristolskalaen. For at gøre det nemt at tale med patienten om dette har jeg en #pølselineal” til hjælp. Den ser ud som på billedet her:

Afføringens konsistens afhænger af mange forskellige faktorer

Tarmperistaltikken- altså den måde afføringen bliver skubbet frem inde i tarmen, spiller ind idet den mængde væske som afføringen kan nå at opsuge medens den bevæger sig igennem tarmen er ret afgørende for hvor lind afføringen bliver. Men for at tarmen kan opsuge væske skal der være væske til stede. Derfor råder man til at man drikker mellem 1½ og 2 liter væske dagligt. Har man tendens til forstoppelse er det vigtigt at man drikker nok og her må man gerne drikke mindst 2 liter om dagen.

Motion

Ved en inaktiv livsstil falder tarmperistaltikken til ro og afføringen bevæger sig langsommere igennem tarmen. En langsom tarm kan være medvirkende til forstoppelse.

Kost

Vi har gennem mange år fået fortalt gennem medierne at det er vigtigt at spise groft brød og mange grøntsager for at holde afføringen lind. Det skal vi fordi groft brød og grøntsager er fyldt med kostfibre som suger væske til sig. Har man svært ved at få fibre nok i sin kost kan man supplere med et kosttilskud som indeholder loppefrøskaller. Loppefrøskaller findes i forskellige præparater hvoraf den mest kendte nok er HUSK. Man må dog prøve sig frem med hvor meget Loppefrøskaller man skal indtage. Nogle skal bare have en enkelt teske dgl. Medens andre indtager helt op til 6 tesker morgen og aften. Indtager man loppefrøskaller er det vigtigt at drikke rigeligt med væske sammen med, men det er der en vejledning på pakken.

En anden måde man kan modvirke forstoppelse, er ved at indtage magnesia eller movicol. De to produkter indeholder kropssalte som gør at afføringen ikke bliver hård så nemt.

Flere årsager spiller sammen

Årsagerne til afføringsinkontinens er mange og ofte er der flere problemer der spiller sammen. Har man nedsynkning af tarmen kan man have svært ved at tømme sig og dermed ophobe afføring i endetarmen. Afføringen her bliver ofte for fast og sidder som en prop i hullet. Når man så endelig kommer af med det følger der ofte en masse tyndere afføring med og det kan tage lang tid at komme af med det sidste. Dette kaldes også obstipations diaré.  Tynd afføring er naturligvis sværere at holde på end den formede afføring.  Er det helt tynd og vandholdig skal man have en virkelig god knibekraft for at kunne holde på det men der er jo mange forskellige konsistenser.

Hvad jeg selv kan gøre for at modvirke forstoppelse

  1. Spise fiberrig kost- evt. supplere med loppefrøskaller.
  2. Drikke mindst 2 liter væske om dagen.
  3. Få godt med motion.
  4. Spise svedsker, morvicol eller magnesia.

Ved for tynd afføring

Som de fleste ved er det sværere at holde på tynd afføring end på for tyk afføring. Tynd afføring er desværre sværere at gøre noget ved end tyk afføring. Nogle kan have glæde af at spise HUSK med kalk så det kan afprøves. Hjælper dette ikke kan det være man skal undlade at spise for fiberrig kost. Evt. kan man prøve at sluge en dåse hele majs. Her kan man se hvor hurtigt de kommer gennem tarmen. Kommer de hurtigt gennem tarmen (i løbet af et døgn) vil jeg råde til at man i modsætning til hvis man lider af forstoppelse går over til at spise middelhavskost som består af mange korte kulhydrater som er i hvidt brød og pasta. I middelhavskosten indgår også lyst kød og fisk.

Når man skal-så skal det gå stærkt

Har man en svag og ikke så udholdende bækkenbund kan det være svært at styre luft og afføring. Oplever man pludselig og uopsættelig afføringstrang (urge) kan det skyldes af man har en ikke så udholdende bækkenbundsmuskel. Hvis man spænder i bækkenbunden i 30 sekunder, forsvinder den afføring der står i endetarmen tilbage til tyktarmen og så forsvinder din afføringstrang for en stund. Man vil så kunne nå på toilettet uden at der kommer afføring i bukserne. Har man en nedsynkning af endetarmen eller er man opereret i lukkemusklen kan det være svært at fornemme afføringen i god tid. Alligevel vil rigtig mange kunne lære at knibe så længe at de kan nå på toilettet.

Afføringsinkontinens er en lidt kompliceret ting og meget ofte skal man igennem et tværfagligt forløb for at få løst problemet. Men ofte kommer man igennem et konservativt forløb med gynækologisk og urologisk fysioterapi og kontinenssygeplejerske inden man bliver tilbudt anden behandling. Det er fordi den konservative behandling er den mest skånsomme og hjælper dette er der ingen grund til at skulle gennemgå mere krævende behandlingsforløb så som operation. Har du et afføringsproblem er du velkommen til at kontakte mig. Vi vil så få vendt hele din situation og evt. iværksætte træning og behandling. Der er nemlig mange muligheder for at den ekspertise jeg har kan hjælpe dig på vej.


Kategorier: Inkontinens