Nedsynkning af underlivsorganer er mere almindeligt end du tror. Faktisk har et flertal af kvinder der har født en eller flere gange en grad 1 nedsynkning af en eller flere af underlivsorganerne. Grad en nedsynkning er for det meste symptomfri men kan udvikle sig. Har du symptomer som tyngdefornemmelse i underlivet ved f. eks løb, hop og løft eller mange timer på benene ved f. eks stående arbejde er det tiden at søge hjælp. Mange af symptomerne kan være en advarsel om at du trænger til at træne din bækkenbund. Udvikler det sig kan du få mere alvorlige symptomer som urininkontinens eller afføringsinkontinens eller du kan få tømningsbesvær.
Blære og tarm kan også synke ned hos mænd. Tunge løft, kronisk hoste, kronisk forstoppelse og overvægt er også for mænds vedkommende med til at svække bækkenbunden og trække organerne ned.
Er det slemt kan det være du skal opereres, men det er altid et forsøg værd, at træne sin bækkenbund og coremuskler for at de kan hjælpe med at holde underlivsorganerne oppe. Er du i tvivl er du velkommen hos Vejle Bækkenklinik, Havnegade 28 i Vejle.
Du er altid velkommen til ringe, skrive eller komme ned i klinikken, hvis du har spørgsmål til symptomer eller behandlinger.
Vejle Bækkenklinik
Havnegade 28
7100 Vejle
Telefon 23 63 64 64
kontakt@vejlebaekkenklinik.dk
Kvinder har tre underlivsorganer nemlig livmoder, blære og endetarmen og alle tre kan synke ned. Hvis det er forreste skedevæg, er faldet ned og blæren er sunket ned kaldet det en cystocele. Er det bagerste skedevæg der er sunket ned og dermed endetarmen kaldes det er rectocele. Mere sjældent er det livmoderen som synker. Det kaldes en uterus prolaps.
Den sidste form for prolaps jeg vil nævne her, er meget, meget sjælden og forekommer kun hvis man har fået fjernet livmoderen. Så kan man, hvis bindevævet ikke er blevet syet ordentlig sammen under indgrebet opleve at en del af tarmen synker ned. Det kaldes en vaginaltopsprolaps.