Ring: 2363 6464

Fødselsdepression

Har du en fødselsdepression skal du have hjælp. Læs her hvad du skal være opmærksom på.

Hvert år oplever 10-14% af gravide og nybagte mødre at få en fødselsdepression. I ca. hver 3. tilfælde starter depressionen allerede i graviditeten.

En fødselsdepression opstår som følge af flere forskellige forhold. Hormonerne spiller en rolle, men alle gravide og nyfødte møder har de samme hormoner. Det er derfor et samspil mellem hormoner, sociale forhold, psykiske forhold f. eks tro på egen mestring. Tidligere psykisk sygdom er en risikofaktor men også en traumatisk fødsel kan være en risikofaktor. Endelig kan det være man er særlig sårbar over for de hormonsvingninger som finder sted under graviditet og fødsel.

Tanker som jeg dur ikke til at være mor, livet var bedre før, vi skulle aldrig have fået et barn, jeg brude være glad for barnet, men det er jeg ikke, jeg vil bare sove men bliver hele tiden forstyrret, hvorfor føler jeg mig ikke lykkelig, Alle disse tanker er forbudte tanker og det gør det ekstra svært, for hvem kan man dele dem med?

Men det er naturligt at man kan have humørsvingninger og alle oplever at de ind imellem ikke slår til. Man står jo i en helt ny situation. Pludselig er der et nyt væsen som man har ansvaret for og det i sig selv kan være overvældende og som kræver ens opmærksomhed ikke bare om dagen men også om natten, så man ikke får sin nattesøvn. Når man udøver totur, er et af de mest anvendte torturmetoder at vække offeret flere gange hver nat, så man aldrig når til at få en dyb søvn. Det kan nedbryde de fleste.

Først og fremmest er det vigtigt at tale med din partner om det. Det er nu I skal lære at være familie og måske har din partner lignede tanker.  Den første tid hjemme er en læringstid. Man kommer til at fejle og det er helt i orden. Det er her som i alle andre situationer sine fejl man lærer af. Tid og ro er det vigtigste og det at give hinanden plads til at fejle. Vigtigt at tale sammen og lære af hinandens erfaring. Det er en helt ny situation at være i for alle parter. Det er nu man skal lære at være en familie.

Er det den afbrudte nattesøvn der er problemet, kan det være at din partner kan at hjælpe til, så du får ro og hvile. Partneren kan gå en tur med barnevognen, så du kan få ro eller være den der står op om natten. Lad babyen komme over i sengen når den skal ammes og lad være med at stå op for at skifte, hvis der ikke har været afføring.

Hvornår skal man søge professionel hjælp?

Fortsætter de forbudte tanker i flere uger og slår det ikke til med den hjælp og støtte din partner kan give så må du søge professionel hjælp så som læge og sundhedsplejerske. Det er ikke skamfuldt at søge hjælp. Det kan gå ud over dit barns trivsel hvis tilstanden varer ved.

Generelle tegn på en fødselsdepression

 • Gennemgående tristhed
 • Manglende lyst, motivation, glæde over ting der plejer at vægge den slags følelser
 • Håbløshed
 • Svært ved at huske
 • Koncentrationsbesvær
 • Appetitløshed
 • Angst og bekymring
 • Uro og rådvildhed
 • Manglende energi
 • Let til gråd
 • Selvmordstanker


Kategorier: Graviditet