Ring: 2363 6464

Akupunktur mod menstruationssmerter

Virker akupunktur mod menstruationssmerter?

Smerter under menstruation er en af de mest almindelige lidelser. Det anslås at ca. 75% af alle kvinder har lidt af menstruationssmerter i en periode af deres liv og ca. 14% har haft så voldsomme smerter at de har været nødt til at have fravær fra skole eller arbejde.

Man kan dele menstruationssmerter op i primære menstruationssmerter og sekundære menstruationssmerter. Den primære er uden patologisk forklaring, medens den sekundære kan skyldes endomitriose, PCO eller andre patologiske lidelser

Læs også: Underlivssmerter

Førstevalget til behandling af menstruationssmerter NSAID (forkortelse for non steroid anti inflammatorisk drog) som er et gigtpræparat som de fleste kender som ibrobrofen. Det er første valget fordi det har den største evidens. Evidens betyder at der er forskning der viser at det har en god effekt på symptomet. Det er dog ikke alle der tåler NSAID og andre har ikke den ventede effekt. Derfor er der brug for andre muligheder for behandling.

En anden mulighed er at tilbyde yngre kvinder som ikke ønsker at blive gravide hormonbehandling. Med den nyeste form for hormonbehandling kan man faktisk helt stoppe menstruationscyklussen. Dette mente man tidligere var skadeligt, men i dag anses dette for at være en god behandling, idet det letter rigtig mange især yngre kvinder for en masse besvær.

En tredje mulighed, hvis man ikke ønsker eller kan tåle hverken NSAID- behandling eller hormonbehandling eller vis de ovennævnte behandlingsformer ikke hjælper er at man får akupunkturbehandling mod smerterne. Der er lavet en del forskning på området som viser nogen effekt på smertelindring i forhold til menstruationssmerter. I et Systematic Reviews fra 2018 hvor mange forskellige studier gennemgås, findes der 5 studier som har undersøgt akupunktur til menstruationssmerter. Desværre findes der flere fejl i studierne, hvilket gør at de bliver vurderet kritisk lavt.  De tre bedste studier viste alle en lavere smerteniveauet efter akupunkturbehandling målt på en smerteskala på 0-10.

Det er ærgerligt at de studier der er lavet, ikke er bedre, idet der er meget der tyder på at akupunktur har en god effekt på menstruationssmerter, hvilket også er min erfaring.

Læs: Acupuncture for Primary Dysmenorrhea: An Overview of Systematic Reviews


Kategorier: Smerter