Ring: 2363 6464

Åreknuder og graviditeten

Mange gravide oplever at få åreknuder i benene, men hvad er en åreknude, hvorfor opstår de og hvad kan gøres?

Hvad er en åreknude

En åreknude er en udposning på en vene- altså de blodårer der transporterer blodet tilbage til hjertet. De opstår fordi venevæggen giver efter pga. øget tryk. Jo mere man vejer jo højere tryk vil der være på blodkarrene til benene. I løbet af graviditeten øges vægten typisk med 10-15 kg. Derfor vil der være en øget tendens til åreknuder når man er gravid. Men der er også andre faktorer som spiller ind. Har man meget stillestående arbejde, vil man have øget tendens til åreknuder. Er der langt mellem veneklapperne, hvilket er arveligt betinget, vil man også have en øget tendens.

Hvad er en venepumpe?

De fleste ved nok at det er hjertet der pumper blodet ud i kroppen via. arterierne. Men det er måske mindre kendt, hvordan blodet kommer tilbage til hjertet. De blodkar der fører blodet tilbage til hjertet kaldes vener. I venerne er der nogle klapper som kun kan åbnes i hjertets retning. Når musklen trækker sig sammen, sker der et øget tryk på venerne. Herved åbnes veneklapperne og blodet presses opad i retningen af hjertet. Når musklerne slapper af igen, løber blodet tilbage, men fordi veneklapperne lukker når musklerne slapper af, kan det kun komme tilbage til den sidste veneklap. Næste gang musklen arbejder presses blodet længere op og det blod der kommer forbi næste veneklap er nu kommet endnu et stykke nærmere hjertet.

Hvorfor opstår der åreknuder i benene?

Venepumperne er særlig vigtige i benene, da tyngdekraften presser blodet nedad. Derfor er det også vigtigt at der ikke er for langt imellem klapperne i de store blodkar i benene og at musklerne arbejder godt. Hvor langt der er mellem veneklapperne og hvor eftergiveligt væggene i blodårene er arveligt bestemt fra individ til individ, det kan vi ikke ændre på. Men vi kan ændre på hvor meget vi bruger benene. Hver gang vi går bruger vi musklerne i benene og holder gang i venepumpen. Arbejder musklerne ikke godt nok, eller er man for inaktiv trænger en del af blodet ud i det omkringliggende væv og vi får hævede ben. Den del af blodet der trænger ud i det omkringliggende væv, kaldes lymfe og indeholder ikke røde blodlegeme. Derfor bliver vævet ikke rødt lige som hvis man havde en blødning.

Læs også: Hæmorider under Graviditeten

Hvad kan man gøre?

Først og fremmest skal man undgå at tage for meget på i vægt. Mange siger for sjov at man skal spise for to, men faktisk kræver det ikke ret meget ekstra kalorier om overhovedet nogle, at være gravid.

Læs også: “Kost og graviditet” på sundhed.dk

Noget af det værste i forhold til at udvikle veneknuder er stillestående arbejde. Her er der nedadgående tryk på benene, samtidig med at musklerne ikke arbejder. Ved at rokke lidt frem og tilbage kan man holde bare lidt gang i benene, hvis man har et stillestående arbejde.

Brug evt. en let støttestrømpe

Lette støttestrømpe giver et let tryk på benet og dermed på karvæggen. Derfor har venerne bedre betingelser for at transportere blodet tilbage mod hjertet når musklerne arbejder og man undgår at der trænger væske ud i vævet omkring venen. Man kan købe en støttestrømpe med let tryg uden recept. De bliver også kaldt flyverstrømper fordi de kan være med til at holde væskedannelse væk fra benene når man er ude at flyve. Anbefales især under længere fly ture.

Venepumpeøvelser

Det er musklerne der pumper blodet tilbage til hjertet, så det er en god ide at lave nogle venepumpeøvelser i slutningen af dagen og at få noget motion hver dag.

Undgå så vidt muligt forstoppelse. Er der meget afføring i tarmen øger det vægten og dermed trykket ned på benene og venerne.

Læs også: Motion under graviditeten og Graviditet og forstoppelse.

Vidste du …

Vejle Bækkenklinik har lavet holdtræningstilbud som er skræddersyet til gravide. Du kan læse mere og tilmelde dig vores forskellig hold her:

God form til fødslen
God form efter fødslen
God form til mor og baby


Kategorier: Åreknuder, Graviditet, Motion